top of page
vinter 2022.jpg

Om Krossobanen

Nordens eldste to-tausbane

Krossobanen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som fremdeles er i regulær trafikk. Banen består av en blå (Blåbæret) og en rød (Tyttebæret) som veksler på å gå opp og ned. Du finner den 1 km vest for Rjukan sentrum.

 

På nedre stasjonen (Krosso) er en stor, avgiftsfri parkeringsplass. Herfra fraktes passasjerene til 886 m.o.h (Gvepseborg) på bare fem minutter.

Krossobanen er stengt på ubestemt tid.

Historie

21. januar 1928 stimlet over 600 mennesker sammen ved det som for alltid siden ble kalt Nedre stasjon. Navnet ble Krossobanen, og besto av to vogner og to stasjoner med tykke kabler i mellom.  En vogn per kabel.  En redningsvogn per vogn. Vognene møttes på midten, og de reisende kjente det kilte i magen når vognen passerte masten rett før toppen. Slik er det ennå!​

kbanen_gamle_005.jpg
DJI_0045web.jpg

Hardangervidda

Krossobanen er porten til Hardangervidda, bare et par kjappe timer fra Oslo.

Utsikten er som T.H. Kittelsens «Soria Moria» og sherpaene fra Nepal har laget trappetrinnene i Solstien som lett får deg helt opp til 1100 moh.

 

Her finnes stier og fjellvegetasjon, sykkelvei innover i landskapet, fred og ro. Mange velger å legge fjellvandringen sin herfra

Solspeilet

Ta Krossobanen opp til Gvepseborg; Herfra kan du ta beina fatt bort til det verdenskjente Solspeilet.
 
Turen er 2,8 km lang og tar ca. 1 time hver vei. 

Vil du lese historien til Solspeilet? 

Solspeilet_pa_Rjukan_VRU_00060_1920_Foto_Trond_Stegarud.jpg

Foto: Trond Stegarud​

bottom of page